Apr 19, 2013

BULI ANAK ? Dera Anak Di Khalayak ?






Not sure what is stressing her. No husband with her either. Kadang2 kita kena bersangka baik. Something is stressing her. Mungkin  psal masalah kewangan, masalah rumahtangga, masalah husband ada pompuan lain so kawan/adik/sedara dia tu tgh kasi bahan bukti...


Tapi walau apapun masalah si ibu ni..jangan ler jadikan anak tu punching beg..

Budak kecik, apa ler yg dia tau..confirm tak duduk diam klu usia dah menginjak 1 thn ke atas..nak2 plak klu dah pandai berlari..Anak aku yg sethn setengah pun mmg tak dapat ler nak duduk diam seminit..nak2 kat kedai makan camni..mmg tak dapek ler..


pada pendapat aku, nak marah anak ni kena main psikologi..jangan sekali2 marah atau pukul anak di depan khalayak ramai atau depan kawan2 dia..sbb benda ni akan buat dia memberontak..simpan dendam dan kemungkinan dia akan jadi agresif..atau mungkin juga keyakinan diri akan hilang..

Kalau aku ada di tempat kejadian confirm aku cubit akak atau tonjol kepala akak ni..hehehehhe..if she has no problem doing that in public, think of what she is doing at home. This kid will then grow up and become a worst bully..


kita yg besar panjang ni pun tak suka kalau di marah, di pukul atau di herdik depan org ramai..kan aib tu namanya..


Aku faham..mmg ada segelintir anak yg sangat nakal..kekadang leh menggugat keimanan betul..tapi tu ler tanggungjawab kita yg dah di maktubkan oleh Allah S.W.T

Anak-anak ni amanah..apasaja tingkahlakunya adalah ujian dan dugaan utk semua ibu-bapa..bagaimana kita mengawal kesabaran kita..dan bagaimana pula kita cari penyelesaian utk mendidik mereka..


dah cam pakar motivasi kan aku celoteh ni..hahhahahah..tp benda ni benda betul..peringatan utk diri sendiri jugak..ingat senang nak jadi mak bapak..hah..!!!


aku bila dah bersalin then anak pun dah meningkat usia..baru aku sedar sesedarnya...bahawa begitu besarnya pengorbanan mak aku..aku sangat INSAF hookkaayy..!!

kerana itu, aku seboleh2nya taknak menyusahkan mak ayah..nak jaga diaorg sebaik2nya..insyaAllah...

aku rasa anak dia duk repeat grabbing food from her plate or sumthing, from the way she kept wiping and cleaning the kid's hand. Anak aku pun slalu jerk buat camtu..tapi aku ok sbb dah mmg time dia nak explore..mmg ler duk ulang2..tp apa ler sgt..ko pun repeat le gak ambik wet tisu tu dan lap seyja..! Calm down ler..Once u understand why kids behave the way they do, it will be easier for u to LOVE them..


So...stress ke tak stress ke, no reason for the mother to act like that..Sesungguhnya aku sgt2 tak bersetuju dengan apa yg dia buat pada anak kandungnya sendiri..But things like this happen in our society like it or not ?..

if we could at least hold our breathe for a second and value what we have (be it husband taking the time to rethink apa wife dia dah korbankan or wife to rethink apa salah budak tu..) 

this all can be avoided...

Meh layan video ni...Renung-renungkan.. :)







4 Nak Kata Apa?:

adzairdawati makdara said...

banayk betul kes keganasan keluarga dan kanak kanak sekolah skrg ni kan...

Lelaki Ini said...

gila menyakitkan hati!
rasa nak sekeh2 je mak dia

ayusyuhara said...

Kannnn..macam2 skang ni..skang fikir positif jerk..maybe mother ni alami post partum dipression kot..

Amir Hisham Albakri said...

Good posting. Everyone has their reasons but most likely there is no reason for that sort of behaviour. Alas, humans make mistakes as the saying goes. Hope the mother will realise her error and make amends for it.

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates