Apr 8, 2013

BIBIK ? PEMBANTU RUMAH ? ORANG GAJI ?




Skang ni dah jadi trend suma org nak pkai pembantu kat umah..katanya bagi memudahkan dan meringankan kerja..Pada yg mampu, pasang ler 2-4 pembantu siap ngan tukang kebun skali...yg berpendapatan sederhana maka sorang jerk dah cukup..mana yg tak mampu, maka membanting ler tulang 4 kerat..





tapi masalahnya skang, sejauh mana kepercayaan kita pada pembantu umah ni...skang aku dgr citer mcm2..malah ada gak pengalaman dan saudara-mara sendiri..mana yg panjang tangan...letak benda2 kotor dalam makanan majikan..


yang paling ngeri...main lambung2 anak, lipat2, sepak teranjang cam bola...ayoyo..!!!!! acaner tu..Dah mcm2 kes kita dengar...Jadi camne kita nak cari kriteria pembantu rumah yg tak sakit jiwa cenggini..


Kat Youtube, kat FaceBook bersepah orang duk share video psal pembantu rumah ni..Cth cam video ni..





Owhh..aku xleh nk tgk sampai habis video Bibik Indon Lambung Anak ni..Sebab aku pun nak di kira keje di rumah dah mcm bibik jugak, cuma bila aku dah terlalu overwhelm dgn keje umah, layan anak, layan suami, keje yg bertimbun..tell me as a human being siapa yang takkan 'mental' ? nak2 aku yg tak 100% pulih dari PPD...

Aku bukan nak menyebelahi bibik tu, what she did is WRONG !! but it makes us think.....

Dia takde maternal bonding ngan baby tu, sbb tu bila dia sgt2 overwhelmed dia akan buat the UNTHINKABLE..

aku pernah mental tgk one family ni, anak dia terpekik terlolong sambil maid dia duk dukung pujuk...tapi mak pak nye selamba derk jerk makan..

this overwhelmed things that mother or even caregivers experience is nothing new..if u want to avoid benda2 jadi cenggini..aku rasa kalau ko suh jaga baby maka jaga baby jerk ler...jgn ler suh dia masak, kemas, membasuh bal..bla..bla sbb jaga baby is already sooooooooooo much things to do...

aku pernah tgk satu bual bicara yg sorang pakar motivasi ni cakap.. 'jgn skali2 suh bibik masak makanan kita, kemas bilik kita dan masak nasi kita' 


BIBIK is also HUMAN BEING..Human being ada LIMIT...tapi MOTHERS to me a SUPERBEING bila it comes to anak-anak dia... :)

and even us mothers pun ada maternal bonding sometimes make deadly mistake...Sebab tu hubby slalu bagi aku 'annual leave'...hehehehheehe



tapi kalau rumah dah ghupe ini...mana2 orang gaji pun lari.....


So pada yg suka bagi komen memcm kat video bibik ni..bersangka baik jerk ler..mmg aaarrr sakit hati, ngeri, rasa nak lambung balik...tapi kita tak tau apa masalah dia..jangan ler kita terus mencaci-maki dan menghentam membabi buta..maybe majikan dia slalu dera dia ke...atau dia mmg ada masalah mental ker...kita tak tau..

jaga mulut..jaga bicara kita..tgk balik apa yg kita komen..pandang diri kita jugak..nowadays ramai betul mummy2 yg sedap mulut berbicara kata ini tak betul dan itu salah...orang ni gila org tu biul..tak elok camtu..muhasabah diri..ambik suma benda jadikan panduan dan pengajaran..



Sbb tu aku x bersedia nak ada bibik walaupun sebenarnya aku perlukan sesgt..sbb tu aku slalu hangkut anak aku kemana saja..ngan laki aku skali aku hangkut..hahahhahahahaha..


Dr dlm perut lagi, anak aku duk ikut gi keje..gi konsert..gi rakaman tv..mujur aku ada keluarga yg sentiasa membantu..yg tolong jagakan anak aku bila perlu..biarlah..aku rela...

Lantak ler org nak kata apa..aku ngan hubby jerk yg tau kenapa dan mengapa..ahakss..

psal aku tak sanggup..penat2 balik kul 2-3 pagi..tetiba nmpak bibik dalam bilik aku..

'eh..kamu buat apa dlm bilik saya'

'saya lagi ngurut bapak.....'

menangis tak berlagu aku kang...hahhahahahhaha

biarlah ku kedung anak aku kemana2..ajak laki teman aku skali klu dia nak ikut le..klu tak..mmg laki aku ler yg jaga anak kat umah...mak nyer gi berjimba..hahhahahah




aku x sanggup tetiba bibik aku datang serupa begini....





So if you are a husband - plz think about this..
if you are a mother with a bibik - also plz think about this..
and if you have sisters or sister in law yg you tau needs a helping hand sbb dia bertungkus lumus di rumah, give her a break..
if you are a MAJIKAN with a BIBIK - DONT MAKE HER A SLAVE..




2 Nak Kata Apa?:

Cik JariManis said...

bibik? CJM rsa buat kerja rumah sendiri lgi baik dri ambik bibik...nnti mcm2 hal lgi bila ada bibik, tkut2 nnti bila ada anak..anak kena dera, sapa susah? diri sendiri jugak kan?..tpi, tak semua bibik suka mendera kan? tehee~! ;)

ayusyuhara said...

kannnn..seram sejuk gigil suam panas kalay dapat bibik cenggini..hehehhehehe

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates