Mar 31, 2013

BUDAK BINTANG







Hari ni serba-serbi penat..maka aku buat entry laju2 sempena Bintang Mencari Bintang kay..idak larat nak buat panjang2 psal teman udah x larat yg amat..

Maka jangan lupa terpacak depan TV3 malam ni pukul 9mlm, saksikan battle dari kumpulan B plak..Mereka terdiri dari kumpulan :

AWOK, TITAN, BOCIK, GEGAU, XOXO & AJO


Petang semlm masing2 dah tunjukkan kesungguhan dan berlatih agar sketsa dan nyanyian mereka mantap..acaner plak mlm ni..hah..!! kena ler tgk..jangan lupa erk...then leh ler undi peserta2 yg korang minat..



AWOK sifunya Raja Azura
video





TITAN sifunya Sabri Yunus
video




BOCIK sifunya Afdlin Shauki

video





AJO sifunya Faisal FBI
video





GALAU sifunya Senario

XOXO sifunya Harun Salim Bachik








Ralat : takde video dari xoxo dan Galau,..psal aku sibuk sesgt..diaorg pun tgh bz rehearsal..





Mar 30, 2013

Masak 365 Hari..



Aku slalu buntu nak masak apa..biasanya kalau takde keje, mmg aku akan masak kat umah..tapi bila dah lepas makan dinner hari ni..otak aku ligat bsok nak masak apa..ye ler, takkan hari2 menu yg sama jerk kan..kan..kan..nak2 bila kat bawah umah aku, mamak buat delivery..ko order apasaja, dia hantar..senang hidup nyah...hahhahahahhahah

Aku slalu suka beli majalah Rasa, Saji, Wanita atau apa saja majalah yg ada memacam resipi..dari zaman tok kaduk sampai ke masa kini...

Maka itu..terjumpa le aku buku ni....



Hambek kau..!!!! dia bagi resepi utk 365 hari..hahahhahahahahahhaha....takyah ko susah2 nak fikir lagi..ko bukak jerk helai demi helai setiap hari...tinggal gi beli barang jerk..





Resipi-resipi dalam buku ni dari makanan utama, sayur, sambal belacan sampai ler ke dessert...siap ada western food skali..makanya hari2 ko boleh cuba pelbagai jenis menu...




Honestly aku suka kandungan buku ni..sangat colouful..buat ko berkobar2 nak cuba masak..dan yang paling penting ko faham..ye..tuan2 dan puan2..ko mudah faham dengan tunjuk ajar dan bahan2 yg perlu disediakn dalam buku ni..sebabnya..penerangan dia jelas dan mudah..siap ada gambar camne cara2 nak buat lagi..kalau ko tak reti jugak aku tak tau nak cakap apa..hahahhaha

Tak macam sesetengah buku lain..dah ler nak masak tu cam renyah dan susah..skali baca cam tak faham ler plak..psal berbelit n bahasa susah nak faham..makanya..order saja..ahaksss..aku ler tu..



So skang takde ler aku buntu lagi..nak masak jerk terus selak buku ni..tapi masalahnya skang...bila aku selak..tetap aku buntu nak masak apa hari ni..acaner tu...!!!!!..memag masalah btul aku ni...

pasni aku kena buat..selak buku sambil pejam mata then tunjuk jerk..maka resipi tu yg akan aku masak..amacam..!?!? bernas tak idea aku...bahahhahahahahhaha..

terima kasih ler pada yg buat buku ni..mmg aku happy ler sangat2..sudahnya..dah macam2 aku masak..dari tak pandai masak..skang dah boleh le skit..hihihihihihihihihi..


 
 
 
 
  
 
 
 
 


Tu dia...meriah tak...itu baru menu utk berapa hari..hahahahhahahaha...punya ler seronok ye dak....

pompuan2 kat luar sana..ko jangan nak melawa jerk..gi belajar masak sana...air tangan isteri bagus utk mengeratkan kasih sayang suami isteri dan anak2..ecewahhh...aku cakap betul ni..ko akan rasa kepuasan maksima bila apa yg ko masak, suami ko makan bertambah berulangkali..

Mana nak beli buku ni..???

ko gi mana2 POPULAR BOOK STORE ... confirm ada jual..rasa aku klu ko gi kedai buku kinokuniya ke..mph ker..sik ada hookkaayy..!!! sebab buku resipi ni hanya ekslusif di POPULAR saja..



Terima kasih CHEF HANIELIZA kerana memudahkan dan menceriakan hari-hari aku sekeluarga...ecewaahhhhaa..!!!




Muka Happy Dan Girang Sangat..






Mar 29, 2013

PENCARIAN BLOGLIST BLOG BILA JARI MULA MENAIP




Ok..confirm korang nak muntah..aku tgh excited join segmen..jari tak berenti..pantang blogwalking ada jerk segmen yg diaorg buat..suma aku nak join..masalahnya suma bebudak jauh dari umur aku..arghhhhhhh..pedulikan...apa ada pada usia.. (ayat sedap hati..) hihihihihi..




http://sweetsour93.blogspot.com/2013/03/pencarian-bloglist-blog-bila-jari-mula.html


Kenapa aku join segmen blog adik ni..psal aku suka terjah blog dia..comel seeiihhhh...walau ku x pernah kenal or jumpa di dunia realiti..tp dari blog ni aku yakin Dak ni comel..hihihihihi..(nampak ayat penyedap di situ..) 

Peh tu..klu menang dan bertuah..Dak Comel ni nak bagi hadiah...HADIAH APA..?..

Jeng..jeng..jeng...










Brooch hookkaayyy..brooch yg sannnggggaaattttttt comel....

So mana ler tau kot2 akak ni bertuah menjadi yg terpilih tu..huk huk huk..

So sesapa yg kepingin nak brooch2 yg comel tu..as usual..klik ler link yg dah aku bagi tu..

Happy Blogwalking..



MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER 2013




http://www.bicaramakdara.com/2013/03/malaysias-next-top-lucky-blogger-by-mak.html



Bahahahahahha..Ber'segmen lagi..muntah ler korang dok baca blog aku satu hari ni...penuh ngan segmen...

Kali ni Segmen dari MAK DARA plak..Moga2 ku bertuah..kerana ada hadiah2 yang ditawarkan oleh pihak penaja yang awesome, terbaek, Kababoom !!!! (nampak tak permainannya..ngeh..ngeh..ngeh...ada unsur bodek erk di situ..)

Sponsor2 yang akan menyumbangkan HADIAH2 PENUH MISTERI : 

SheilaSalim,MrsVelentine,PuanGojes,MasZull,SeneoritaBaharin,Hazmanakaspecies1980,NadiaFarahida,Keyme,mamahannybunny,SiMatatajam,DayangDeno,AimanAziz,SuWaRaEntertainment,BetaKupu,SyidaRasyida,HanaMaroo,DatinTyka,ShimaMazlan,MimeMF,ZamaniAbe,MrsValentine,NormiNieza,SayaSukaGelak,CTCHEERY,ERAY,AYUJEAN,Lynn Si Pipi Merah,Kesuma Angsana,Kyle Kesha,Mohd Ridzwan



Caranya mudah yang amat....Klik jerk kat LINK yang aku bagi tu..Then korang follow ler apa yang patut di buat..

Tarikh tutup 31 March 2013

Bila tang nak tag org ni yg aku musykil skit..psal follower x brapa nak meriah..so saya tag pada siapa2 yang membaca entry ni erk..boleh kan..kan..kan..kan..

hihihihihi..peace..!!



SEGMEN LAGU FAVOURITE AKU...



Ayuh..aku tgh ada mood nak bersegmen..sampai bila..!!????? sukahati aku ler..blog aku..wakkakakakkkaa..

Ok kali ni Segmen dari blog siapa plak..moh kita jengah..!!





Hermmm...apa erkk lagu favourite..masalahnya..akak ni byk bebenor lagu yg favourite..setiap lagu ada citer dan kisah di sebaliknya..makanya lagu2 yg akak suka tu bermusim..ecewahhh..huhuhuhuhu..

Cth..macam lagu LUCKY dari JASON MRAZ..lagu tu sangat meaningful utk akak dan hubby..dan lagu tu juga menjadi tema wedding giteww..lirik berhantunya "LUCKY IM IN LOVE WITH MY BESTFRIEND"...Yezzaaa..!!!! Akak bertuah bercinta dan berkhawin dengan Kawan baik akak sendiri..Alhamdulillah...

Ok tukar citer..Jiwang plak...ekekekkekke..(aku ni jgn di beri peluang celoteh..lari topik nnt..)

So utk pada masa dan tika ini..lagu yg akak duk rajin dengar berulang2 kali...Lagu lama yg di beri nafas baru.."Something Stupid" from Swan Song..yang dinyanyikan semula oleh Pelakon dalam citer bersiri popular GLEE..



Kenapa akak suka lagu ni...ntah..mood jiwang kot..hahahhahahahaha..takde ler..akak layan santai lagu ni..sgt rileks..tak penat halwa telinga..huhuhuhu..

So siapakah harus ku tag..akak skip leh dik..huhuhuhuhu..

Pada anda yg membaca..meh klik link adik eyoy ni..moh kita support..maka akak tuju lagu ni buat suma..


Mar 28, 2013

Pencarian Bloglist FIZGRAPHIC !!! Shoutout..!!



wokeyyyy...this week ni jerkk..aku nak join segment blog yg di usahakan oleh beberapa blogger..maka moh layan...



http://www.erazfadli.com/2013/03/pencarian-bloglist-fizgraphic-bulan.html



bahahahhaha.. kenapa nak masuk dalam bloglist fizgraphic ...

Kenapa..Why..Kenapakah...hehehehhehe..kerana ku merasakan Blog ku sangat Cool..Super Duper interesting...dan Penuh Kualiti..ececewaaahhhhhh..sangat riak erk bunyinyer di situ..bahahahhahahahahah... *LariHantukKepalaDiDinding*

Ok mukadimah tu sangat tidak kelakar...Maka Adik Hafizzy, Akak nak join adalah kerana utk menambah kenalan dan juga share segala mak nenek info yg ada..maklum ler..diri ini sudah jauh meninggalkan dunia remaja..ekekekekeke..nak gak ambik tau apa2 yang tak tau...hik..hik..hik..

So akak ni slalu hupdate blog akak ikut mood dan tahap kesibukkan..kekadang dalam sehari boleh post 2-4 post serentak..kekadang seminggu skali..tapi paling rajin buat draft then post jerk hari2..senang, mudah dan pantas kerja ku..gitewwww..ahaksss..

apa yg menarik kat blog akak...? ntah ler dik non..akak pun kurang pasti..psal blog akak ni cerca-merba..akak suka bebel tentang apasaja..apa yg terlintas di fikiran..dan jugak apa kerja2 yg akak buat..kerana...akak percaya ramai yg tak tau bagaimana kerja di belakang takbir dalam entertainment industry ni...ecewaaahhh..cam formal plak ayat aku ni..

Akak tak skema dik..hahahhahahahahha..

So pd mereka2 yg nak join PENCARIAN BLOGLIST FIZGRAPHIC ni..tak reti2 klik jerk banner atau link yg dah ku include tu..

As SAlam Hafizzy...


Segmen : 300 Bloggers by Paly



http://www.paly.my/2013/03/segmen-300-bloggers_27.html


hahahahahha..takyah tanya banyak2..sapa2 nak tau lebih lanjut leh ler tanpa segan silu klik link pada caption gambo tu..

Aku skang sejak lepas beranak ni skit punya susah nak tido..kekadang bila udah ngantuk, anak plak takmo tido lagi..bila anak dah tido..aku plak yg mata takmo nak pejam lagi..

Maka apa yg aku buat...BLOGWALKING...yezzzaaaa...!!!! takde ler ko syok sendiri..buat blog hanya tatapan bacaan sendiri..huhuhuhu..bole gak aku rasanya...aku pun kekadang rasa..blog aku takde org baca...aku yg baca sensorang pastu gelak sorang2..ahaksss..Aku mula ber-blog ni since 2008..tapi start kat multiply..sedih bila skang multiply.com dah tutup...tak sempat aku nak back-up suma khazanah aku kat situ..haiissshh..maka skang bermula ler aku kat blogspot ni..

Ok berbalik pada citer BLOGWALKING ni...best jugak bila kita terjah blog org..ada memacam citer..memacam ragam dan memacam info..ada benda yg kita tak tau jadi tau..ada benda kita dah tau tapi tambahkan lagi pengetahuan..seronok aku baca dari satu blog ke blog yg lain..

So En Abg Paly ni sudah buat satu segmen 300 bloggers. Maka aku tergerak nak join gak..hewhewhewhew...*sepak ko kang* takyah gelak gedik tak faham...heheheheheheh jerk kan senang...*dusyum*

Dengan kata mukadimah 'ASSALAMMUALAIKUM PALY' :)



Mar 27, 2013

Asam Pedas Ikan Pari


Aku ni takde le pandai masak sangat...setakat BOLEH MASAK jerk..faham ke idak..hehehehhehe..maksudnya kalau tetiba org suh masak rendang ke...masak sup ke..bla..bla..bla...mmg aku blurr n fikir acaner nak buat...tapi kalau bagi resipi..bole lar aku jalankan..ahaksss..

Maka moral of the story, belajar ler masak dengan mak2 korang dari zaman remaja hookkaayy..!!! Jangan jadi cam aku..dah kawin baru nak terhegeh2..ahaks..

Aku balik pada resipi hari ni..aku ni tak suka nak renyah..resipi ni main campak2 jerk..mudah dan cepat..ayuh..!!




Bahan A :

1. Ikan Pari - agak2 korang ler..(aku masak utk 5 org makan)
2. Bendi - pun ikut suka korang..
3. 1 biji tomato - (potong 4)
4. 1/2 cawan air asam jawa
5. 5 tangkai daun Kesum
6. 1-2 bunga kantan (belah dua)

Bahan Kisar :

1. 20 tangkai Cili Kering - rebus dulu
2. 1 labu bawang besar
3. 3 biji bawang merah
4. 3 ulas bawang putih 
5. 1 sudu teh serbuk kunyit


Cara nak masak :

1. Memula aku rendam ikan pari yg dah di basuh tu ngan air asam jawa..
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai pecah minyak & wangi.
3. Masukkan air asam jawa.(masukkan air rendam ikan pari td pun ok) renehkan hingga mendidih.
4. Masukkan ikan, garam, daun kesum, bendi dan bunga kantan, biarkan sehingga mendidih.
5. Last skali masuk tomato, perlahankan api..biarkan hingga pecah minyak dan sayur lembut..siap..!!


Senangkan..!!!!!! hasilnya..alhamdulillah..kerana resipi tu asam pedas aku sedap ataupun sememangnya air tangan yg memasak ni...bahahahhahahaha..ok jgn muntah..ahakss..




Mar 24, 2013

Bintang atau Taik ?


Gambar ini hanya Ilusi..ngeh..ngeh..ngeh...


Wokehh...Mlm ni akan bermulanya Battle Kumpulan A bagi Bintang Mencari Bintang....Siapa kumpulan atau protege pilihan anda ? Siapa yg akan membuat persembahan terbaik malam ni ? Siapa yang akan kecundang ? Akan ada penyingkiran ke ?



Semua tu akan terjawab malam ni....Siapa menyerlah siapa ke laut...hehehheheheheheh...Moh kita tengok protege dari group A...




Kumpulan BigToo Sifunya Sabri Yunus


video





Kumpulan KELAWAK Sifunya Raja Azura


video




Kumpulan BOWL sifunya Afdlin Shauki


video




Kumpulan TAPAW sifunya Faizal FBI


video




Kumpulan Tocai sifunya Senario


video




Achey sifunya Harun Salim Bachik



video




Masing-masing menunjukkan semangat yang tinggi..bersungguh2 diaorg berlatih untuk menjanjikan sketsa yg menarik...Dengan iringan muzik dari pemuzik handalan malaysia yang diketuai Lok'U a.k.a Faizal Uzir.. (ecewah..bodek boss ni..hahhahahahahhaha)






jangan lupa saksikan mlm ni program Bintang Mencari Bintang jam 9mlm hanya di TV3..









Mar 23, 2013

TERIMA KASIH CINTAKU






Aku memang selalu dambakan perhatian
Aku memang rasa kekurangan
Namun bukan maksudku untuk mencabar
Bukan jua ingin mengingkar
Niatku agar kau sentiasa tegar memujuk
Hati kecil ini yang ego lagi kuat merajuk 

Sememangnya ku tak suka melihat kau berpayah
Sepertimana kau tak mahu ku bersusah
Tapi sedangkan lidah lagi tergigit
Ku cuba untuk tidak menyakiti
Sekiranya ada AMPUNKAN AKU, MAAFI AKU
Tak dapat ku bayar setiap detik bahagia yang kau hadiahkan untukku

Satu purnama bahtera di layari
Walau kadang goyah dipukul badai
Hilang arah tika beliung membantai
Tapi kita teguh bersama dan akhirnya berlabuh ke pesisir pantai
Tanpa gundah kukucup dan kudakapmu
Yakin selamat selamanya selagi kau NAKHODAKU

Dengan adanya cahayamata kita ini
Semoga lebih bermakna hidup kita kini hingga akhir
Jangan pernah tinggalkan aku seorang
Tanpamu hala tujuan hidupku hilang
KERNA KU CINTA DIRIMU HINGGA KE TULANG..

Moga kita bahgia,kekal selamanya sampai ke syurga..


TERIMA KASIH CINTAKU AMIR HISHAM ALBAKRI

Kek Kukus Coklat Chips



Tekak mak klu mlm2 suka bebenor nak nguyah2..nak makan jajan dah tak lalu..maka selongkar gobok duk usha apa yg bole di godek...mak ni tak suka nak masak benda2 yg complicated..biar bahan mudah, nak sediakan mudah, nak masak pun mudah..semudah masak mee maggie katanya...(dah tu masak maggie jerk le...*tepukdahi*)

So buat jerk ler kek ikut resipi yg sedia ada tapi tukar ikut sukahati ikut selera tekak sendiri..hahahhahaha..

ni aku bagi nama KEK KUKUS CHOCOLATE CHIPS..

actually bahan sama cam nak buat kek kukus pisang..

klik sini : Kek Kukus Coklat Pisang

Tapi aku tukar letak esen vanilla jerk n pisang pun just letak 4-6 biji jerk..

pada yang malas nak klik link tu tgk resepi..yo lah..mak tulis balik ni hah..psal mak ni mmg rajin nyah..!!!..hehehehehhehe..

ni bahan2 nye..


  1. 2 cawan tepung naik sendiri
  2. 1/2 sdk soda bikarbonat
  3. 3/4 cawan gula castor (ikut korang ku letak 2/3 jerk)
  4. 2 biji telur
  5. 4-7 biji pisang (pun ikut selera korang,xnak letak pun xpe..)
  6. 1/2 cawan minyak jagung
  7. esen vanilla
  8. coklat rice & coklat chips (ikut nak letak berapa byk,agak2 tgk adunan ko..)


Cara-Cara nye plak...


  1. Ayak tepung + soda bikarbonat + secubit garam = asing tepi
  2. ambik 2-3 sudu tepung yg di ayak td gaul kt dlm coklat rice/coklatchips = letak tepi
  3. pukul telur + gula = sampai kembang
  4. masuk pisang yg dah di lenyek + esen vanilla n pukul sebati
  5. masuk minyak then pukul sebati lagi
  6. masuk adunan tepung sikit-sikit dan gaul sampai sebati
  7. masuk coklat rice & coklatchips dan gaul sampai sebati
  8. lengser loyang ngan butter dan masuk le adunan tu suma.
  9. kukus adunan selama 1 jam = hingga masak
*penutup periuk kukus tu balut dgn kain agar wap air tak masuk dalam adunan*
*kalau nak bakar pun bole..dengan suhu 175'c n bakar selama 1 jam atau sampai masak*




Maka jadi ler sebegini rupa dengan penuh Diva nya...




Masa panas-panas tu...korang makan ngan ais-krim vanilla...perghhh..wallahhh..!!!!..spt biasa..mak mmg suka kukus dari bakar..lebih moist...

SELAMAT MENCUBA !!! :)

Template by:
Free Blog Templates