Aku ni takde le pandai masak sangat...setakat BOLEH MASAK jerk..faham ke idak..hehehehhehe..maksudnya kalau tetiba org suh masak rendang ke...masak sup ke..bla..bla..bla...mmg aku blurr n fikir acaner nak buat...tapi kalau bagi resipi..bole lar aku jalankan..ahaksss..
Maka moral of the story, belajar ler masak dengan mak2 korang dari zaman remaja hookkaayy..!!! Jangan jadi cam aku..dah kawin baru nak terhegeh2..ahaks..
Aku balik pada resipi hari ni..aku ni tak suka nak renyah..resipi ni main campak2 jerk..mudah dan cepat..ayuh..!!
Bahan A :
1. Ikan Pari - agak2 korang ler..(aku masak utk 5 org makan)
2. Bendi - pun ikut suka korang..
3. 1 biji tomato - (potong 4)
4. 1/2 cawan air asam jawa
5. 5 tangkai daun Kesum
6. 1-2 bunga kantan (belah dua)
Bahan Kisar :
1. 20 tangkai Cili Kering - rebus dulu
2. 1 labu bawang besar
3. 3 biji bawang merah
4. 3 ulas bawang putih
5. 1 sudu teh serbuk kunyit
Cara nak masak :
1. Memula aku rendam ikan pari yg dah di basuh tu ngan air asam jawa..
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai pecah minyak & wangi.
3. Masukkan air asam jawa.(masukkan air rendam ikan pari td pun ok) renehkan hingga mendidih.
4. Masukkan ikan, garam, daun kesum, bendi dan bunga kantan, biarkan sehingga mendidih.
5. Last skali masuk tomato, perlahankan api..biarkan hingga pecah minyak dan sayur lembut..siap..!!
Senangkan..!!!!!! hasilnya..alhamdulillah..kerana resipi tu asam pedas aku sedap ataupun sememangnya air tangan yg memasak ni...bahahahhahahaha..ok jgn muntah..ahakss..
0 Nak Kata Apa?:
Post a Comment